
 

   

  

 

  

 

 

 
IROR Rule 5 – Engine Bell 
5.1 The engine bell must be rung when 
 
(b) passing any movement standing on an adjacent track. 
 
3 IROR – Definitions 
3.2 When the term “movement” is used in these Rules, it refers to an engine or engines coupled with or without rail 
cars that about to operate or are operating on railway track.   
 
CROR Rule 13 – ENGINE BELL 
(a) The engine bell must be rung when:  
 
(ii) passing any movement standing on an adjacent track;  
 
CROR Definitions  
MOVEMENT(S)  
The term used in these rules to indicate that the rule is applicable to trains, transfers or engines in yard service. 
 
 
SITUATION: Your crew has just 
lifted a cut of cars to spot at a local 
industry and is now passing a set of 
unoccupied engines tied down on 
an adjacent track.  
  

QUESTION: Is your movement 
required to ring the engine bell 
when passing by the set of engines 
that are tied down on the adjacent 
track? 
 

ANSWER: Yes, the engine bell must 
be rung when passing the 
unoccupied locomotives on the 
adjacent track.   
 

INTERPRETATION: The engine bell 
must always be rung when passing 
any movement on an adjacent 
track.  
 

SUMMARY: The engine bell is a safety appliance that is designed to warn persons on or about the track that a 
movement is passing another movement on an adjacent track. A movement can    
 

 
 


